20 tipp - előzzük meg az influenza terjedését a munkahelyen!

20 tipp - előzzük meg az influenza terjedését a munkahelyen!

Már a megfelelő kézhigiéniával is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a különféle fertőzések terjedését a munkahelyünkön – például az influenzáét. 20 tippünk van, melyeket egyéni, vagy céges szinten betartva könnyebben elkerülhetőek a betegségek.

A következő 10 tippet betartva megelőzhetjük a betegségek terjedését a munkahelyünkön:

1. Mindig legyen kéznél megfelelő krémszappan, mely többszöri kézmosás esetén sem szárítja túlzottan a bőrt – jó választás lehet a Plum Nature környezetbarát, antiallergén krémszappan.

2. Gondoskodjunk a megfelelő, rendszeres kézfertőtlenítésről! A kezünk ugyanis a fertőzések egyik legnagyobb forrása. A és B reggel kézfogással köszöntik egymást, B és C is kezet fog egymással – és talán tudtukon kívül átadták egymásnak a betegséget, hamarosan pedig a munkatársak fele ágynak esik. A Plum kézfertőtlenítő azonban tökéletes védelmet nyújt a vírusok, gombák és baktériumok okozta fertőzésekkel szemben. Jegyezzük meg, nincs olyan, hogy „vagy kézmosás, vagy kézfertőtlenítés”… Csakis a kettő kombinációja nyújt biztos védelmet.

3. A közös helyiségekben, például az ebédlőben, érdemes a kézfertőtlenítőt adagolórendszerben is könnyen elérhetővé tenni.

4. Ügyeljünk arra, hogy azoknál a kollégáknál, akik rendszeresen házon kívül vannak (például ügyfeleket keresnek fel), mindig legyen egy kisebb flakon kézfertőtlenítő. A Plum kézfertőtlenítő 120 ml-es kiszerelése igen praktikus – hiszen a legkisebb táskában, köpenyzsebben is elfér.

5. A mosdók fölé ragasszunk fel egy képes útmutatót, a helyes kézmosás és kézfertőtlenítés lépéseiről – így biztosan egy kolléga sem feledkezik meg róla.

6. Tisztítsuk és fertőtlenítő kendővel rendszeresen töröljük át azokat az eszközöket, melyeket gyakran megérintünk a nap folyamán: billentyűzet, egér, telefon, toll, ajtókilincsek, villanykapcsolók, szerszámok és egyéb munkaeszközök.

7. A munkanapot alapos kéztisztítással kezdjük és zárjuk – ez különösen fontos akkor, ha reggelente tömegközlekedéssel érkezünk a munkahelyre.

8. Kerüljük a közvetlen érintkezést azokkal a kollégákkal, akik már megbetegedtek. Ha pedig mi vagyunk betegek, vigyázzunk másokra azzal, hogy jelezzük nekik a betegségünket, és az ő érdekükben egy ideig nem kézfogással üdvözöljük őket reggelente.

9. Köhögésnél, tüsszentésnél, mindig zsebkendővel takarjuk el az arcunkat. Alapvetőnek tűnhet, de ha hirtelen jön egy tüsszentés, bizony nem mindig jut eszünkbe zsebkendőt használni. Ha véletlenül csak a kezünkkel takartuk el a tüsszentést, köhögést, utána mindig használjunk kézfertőtlenítőt, és legközelebb tartsuk kéznél a papírzsebkendőt.

10. Maradjunk otthon, ha fertőző betegek vagyunk. Sajnos a legvégső esetben be kell látnunk, hogy jobb otthon maradnunk pár napra annak érdekében, hogy a kollégákat ne fertőzzük, így ők zavartalanul folytathassák a munkát.

 

 

 

Az alábbi 10 tipp segítségével pedig egyénileg veheti fel a harcot az influenza ellen:

1. Mozogjunk eleget! A rendszeres mozgás, sport erősíti az immunrendszerünket, mely így ellenállóbb lesz a különféle fertőzésekkel szemben. Mozgás hatására javul a vérkeringésünk, ez pedig segít a vírusokkal szembeni harcban is.

2. Pihentető alvás. Nem szabad alábecsülni az éjszakai pihenés szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait – főleg, ha már kitört rajtunk a megfázás.

3. Kézmosás és fertőtlenítés. A rendszeres kézmosással, valamint a megfelelő kézfertőtlenítő használatával eredményesen vehetjük fel a harcot az influenza ellen. Ha pedig már megbetegedtünk, akkor ez a módszer segít abban, hogy ne fertőzzünk meg másokat.

4. Ha lehet, ne érjünk az arcunkhoz! Legalábbis alapos kézmosás és kézfertőtlenítés nélkül semmiképpen. A fertőzések ugyanis elsősorban érintéssel (tömegközlekedési eszközökön, irodában) terjednek, a kezünkről pedig könnyen átterjedhetnek a vírusok az orr és a száj környékére.

5. Kerüljük a stresszt. Természetesen ez alapvető a kiegyensúlyozott, egészséges életvitelhez, de a téli időszakban, amikor az immunrendszerünk még több veszélynek van kitéve, kiemelten fontos, hogy megfelelően tudjuk kezelni a különféle stresszhatásokat. Forduljunk természetes gyógymódokhoz: például nyugtató, ellazító hatású teakeverékekhez; vagy sportoljunk, szenteljünk egy kis időt a hobbinknak.

6. Kerüljük a dohányzást. A dohányzás gyengíti az immunrendszert, és sebezhetővé teszi a nyálkahártyát a különféle vírusokkal, baktériumokkal szemben.

7. Gondoskodjunk a megfelelő D-vitamin bevitelről! A téli időszakban, napsütés híján nehezen jutunk természetes D-vitaminhoz. Pótoljuk ezt valamilyen vitaminkészítménnyel, hogy támogassuk immunrendszerünket.

8. A C-vitamint se felejtsük el! Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, milyen fontos szerepet tölt be a C-vitamin a betegségek megelőzésében, kezelésében. Fontos, hogy elegendő friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, de emellett vitaminkészítményekkel is támogathatjuk szervezetünket.

9. Táplálkozzunk egészségesen! A kiegyensúlyozott, fehérjében és vitaminokban gazdag étrend hozzájárul immunrendszerünk egészségéhez.

10. Kérjünk védőoltást! Ha munkánkból kifolyólag nagyobb fertőzésveszélynek vagyunk kitéve, mint mások (például az egészségügy, oktatás területén dolgozunk), érdemes megfontolnunk a védőoltást is, megelőzve az influenza terjedését.

 

Vélemény, hozzászólás?