Előzzük meg a szemsérüléseket!

Előzzük meg a szemsérüléseket!

Az elülső testfelszínhez képest a szem csak 0,5%-nyi területű, mégis a szemsérülések aránya 10%-ot tesz ki a munkabalesetek között. Hazánkban körülbelül 2300 súlyos szemsérülés történik évente; 8%-uknál teljes látásvesztés, 34%-nál nagyobb mértékű látáscsökkenés következik be.

Bár a koponyacsontok és a szemhéjak jól védik a szemet és a látópályát, a sérülések, balesetek is komoly veszélyt jelentenek a látásra. Ez évente több ezer embert fenyeget – még sajnálatosabb, hogy nagy részük (65%) harminc évnél fiatalabb! A sérülések nagy része a gyermekkorban történik, általában a szülői felügyelet hiánya vagy a gyermek fegyelmezetlensége miatt. A látást fenyegető sérülések azonban felnőttkorban is gyakoriak. Ezeket elsősorban a munkahelyi balesetek (szilánk, kő, ívfény, sav vagy lúg okozta sérülések, a védőfelszerelés hiánya, elavult munkavédelmi rendszabályok stb.) okozzák. Egyre gyakoribbak a közlekedési baleset során bekövetkezett szemsérülések is. A szemsérülést szenvedőket azonnal elsősegélyben kell részesíteni – fontos azonban tudni, hogy a szakszerűtlen segítségnyújtás ahelyett, hogy használna, gyakran további súlyos károsodásokat okozhat.

 

MIT TEHETÜNK A SZEMEKET ÉRŐ MUNKAHELYI BALESETEK ESETÉN?

Szemet érő baleset esetén néhány másodpercen múlhat, hogy elveszítjük-e a látásunkat, vagy nem. Ezért a szemkimosó folyadékhoz való gyors hozzáférés sok esetben döntő lehet minden munkahelyen, ahol felmerülhet a baleset veszélye.

  1. Vegyszeres balesetek esetére: sav, vagy lúg szembe kerülésekor a szaruhártya sérülése azonnal megkezdődik. Ilyen balesetek esetén pH Neutral termékünket javasoljuk, amely egy steril sóoldat (4,9%), s gyorsan és kíméletesen semlegesíti a szembe került folyadékot, egészen a normál 7,4% pH érték eléréséig.
  2. Idegen test szembekerülésekor: az idő nagy jelentőséggel bír azoknál a baleseteknél is, amikor fém, fa, por, vagy bármilyen piszok kerül a szembe. Ilyen helyzetekben az elsősegély szemkimosó folyadék azonnali használata megakadályozhatja az idegen anyag rátapadását a szemgolyóra, így elkerülve a további súlyos sérülések bekövetkeztét. A Plum Elsősegély Szemkimosó steril nátrium klorid oldatot tartalmaz, melynek pH értéke (0,9%) megegyező a szemfolyadék pH értékével. A Plum Elsősegély Szemkimosó használatával tehát elkerülhető a kellemetlen, csípő érzés a szem öblítése közben, valamint a továbbszennyeződés is megelőzhető.

 

A PLUM ELSŐSEGÉLY SZEMKIMOSÓK ELŐNYEI:
  • Hatékony, optimális szemöblítési megoldás: általános szemöblítéshez, vagy savak, lúgok semlegesítéséhez is alkalmas.
  • Rugalmas megoldás: a termékek széles választéka optimális, az Ön igényeinek megfelelő megoldást biztosít, beleértve az állomásokat, különböző méretű falra szerelhető megoldásokat és kisebb méretű, autóba szerelhető, szerszámos ládába tehető, vagy akár övtáskával hordható Elsősegély Szemkimosókat.
  • Steril és higiénikus: zárt állapotban 3 év szavatossági időt biztosítunk. A flakonok nem igényelnek karbantartást, vagy tisztítást.
  • Egyszerű, gyors használhatóság: baleset bekövetkeztekor a szemek, vagy a testrész öblítése pár másodpercen belül lehetséges.
  • Magas szintű funkcionalitás: a kupak ergonomikus kialakításának köszönhetően pontosan illeszkedik a szemgödörbe, biztosítva a hatékony, kíméletes szemöblítést.
  • Megbízható minőség: a Plum Elsősegély Szemkimosók sterilek és CE minősítéssel rendelkeznek az Orvosi Műszerek szabályainak megfelelően.

 

plum0

MELYIK PLUM ELSŐSEGÉLY SZEMKIMOSÓRA VAN SZÜKSÉGE?

Egy táblázatban összefoglaltuk a legfontosabb információkat, így a szemet ért balesetek bekövetkeztekor Ön azonnal tudni fogja, hogy éppen melyik szemöblítőre van szüksége az adott helyzetben. A szemöblítési tervet ide kattintva töltheti le.

Ötlet: nyomtassa ki az Elsősegély tervet, így a váratlan helyzetekben is kéznél lesz!

TEENDŐK SZEMBALESET ESETÉN:
  • Válasszuk ki a sérülés típusának megfelelő Plum Elsősegély Szemkimosót!
  • Minden esetben lágy, egyenletes sugárral öblítsük a szemet. A flakont folyamatosan, préselés nélkül nyomjuk az öblítés folyamán!
  • Minden szemsérülés esetén sürgősen orvoshoz kell fordulni!
  • Ameddig az orvoshoz érünk, folytassuk a szemöblítést, 0,9%-os sóoldattal!

 

Tekintse meg oktatófilmünket  is, a Plum Elsősegély Szemöblítők használatáról!

Vélemény, hozzászólás?