Hogyan alakul ki az ekcéma, és mit tehetünk ellene?

Hogyan alakul ki az ekcéma, és mit tehetünk ellene?

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, mely rengeteg ember életét nehezítheti meg. A bőr gyulladása, valamint a hámlás és a viszketés kellemetlen, akár fájdalmas is tud lenni, sőt a mindennapi munkavégzést is megnehezítheti.

HOGYAN ALAKUL KI AZ EKCÉMA?

A bőr gyulladásának okai többnyire olyan anyagok, melyek közvetlenül érintkeznek a bőrrel, s irritációt, allergiás reakciót okoznak. Ezek teljesen hétköznapi anyagok, melyekről gyakran nem is tudjuk, mennyit árthatnak bőrünknek:

 • nikkel és króm: főleg ékszerekben, óraszíjakban találhatóak meg;
 • műszálas ruhák (pl. nylon)
 • egyes antibiotikumok;
 • ragasztók, festékek, egyéb, bőrrel érintkező vegyi anyagok;
 • a nap mint nap használt kozmetikumaink is okozhatnak ekcémát: samponok, tusfürdők, parfümök, sminkszerek;
 • bizonyos anyagok fotoallergiás kontakt ekcémát okozhatnak, ha közvetlenül használatuk után napfény éri bőrünket (borotválkozás utáni szerek, egyes parfümök, antibiotikumok, sőt, a nem megfelelő fényvédő készítmények is).

 

MIK A TÜNETEK?

Az allergiás reakció gyakran csak később jelentkezik, általában 1-2 nappal, néha akár 7-10 nappal az allergénnel való érintkezés után. A bőr kivörösödik, megduzzad, majd hólyagocskák jelennek meg rajta, melyek kifakadnak, váladékoznak. A folyamatot heves viszketés kíséri. A tünetek az allergénnel való érintkezés megszűnése után néhány napig még rosszabbodnak. Több hétbe telik, mire a tünetek teljesen megszűnnek.

Bár a kontaktekcéma először csak azon a helyen jelentkezik, ahol a bőr érintkezett az allergénnel, később a test más részeire is átterjedhet. A tünetek súlyossága változó, az enyhe bőrpírtól a súlyos, hólyagképződéssel járó duzzanatig terjedhet. Az allergén azonosításához gyakran több “bőrteszt” elvégzésére van szükség. Ennél a vizsgálatnál a gyanúba vett allergének közvetlen érintkezésbe kerülnek a bőrrel, így egy esetleges allergiás reakció kialakulásából következtetni lehet az allergén típusára, illetve a reakció nagyságából ítélve az allergia mértékére is.

 

HOGYAN KEZELJÜK?

A legfontosabb teendő a tüneteket kiváltó allergén felkutatása és eltávolítása, amennyiben ez lehetséges. Előfordulhat, hogy a betegség megoldásának egyetlen módja az előidéző allergén teljes kiiktatása, ezért a kontakt ekcéma néha komoly munkahelyi gondot okozhat. Ez előfordulhat fodrászoknál, olyan munkásoknál, akik valamilyen kémiai iparágban dolgoznak (festékkel, ragasztóval, gyógyszerekkel, stb.) vagy kőműveseknél, akiknél nem ritkán allergia alakul ki a cementben levő krómra.

A helyi kezelés célja egyrészt a gyulladás csökkentése, másrészt a felülfertőzés elkerülése. A nedvedző, gyulladt területre tehetünk fertőtlenítő – hűtő borogatást. Ezt követően gyulladáscsökkentő, szükség esetén fertőtlenítő ecsetelőkkel, kenőcsökkel kenjük be. Egyes esetekben erősebb helyi gyulladáscsökkentő kezelés indokolt. Fontos, hogy saját magát senki ne gyógyítsa szteroid tartalmú krémekkel, mert a szakszerűtlen alkalmazáskor ennek súlyos következményei lehetnek. A belső kezelés, mely a helyi kezelés mellett a viszketést és az allergiás gyulladást hivatott csökkenteni, lehet modern, második generációs, nem álmosító antihisztamin készítmény, amely már hosszú távon is alkalmazható. A súlyos kontaktekcémában néha kortikoszteroid tabletták szedését rendelik (pl. Prednison).

 

HOGYAN ELŐZZÜK MEG A KONTAKTEKCÉMÁT?

A kontaktekcéma megelőzése lényegében nem más, mint hogy el kell kerülni az érintkezést azokkal az anyagokkal, amelyekre a bőrön allergiás reakció mutatkozik. Amennyiben ez nem lehetséges, használjunk munkavégzés előtti védőkrémet a kezünkre. Ha az alábbi tanácsainkat megfogadja, hatékonyan előzheti meg az ekcémát, vagy, ha már a tünetek fennállnak, enyhíthet azokon.

 1. Használja a világ egyik leghatékonyabb kézvédő krémjeként ismert Plum Plutect Dual védőkrémet, minden munkavégzés megkezdése előtt.
 2. Az irritáló anyaggal való óvatlan érintkezéskor is mérsékeltebb a bőrreakció, ha folyamatosan ápoljuk, hidratáljuk a bőrt, igyekszünk megelőzni a kiszáradását. A száraz bőr ugyanis hajlamosabb a kontaktekcémára. Próbálja ki legnépszerűbb kézápoló, regeneráló krémünket a Plum Handy Plus kézkrémet!
 3. Ritkítsuk a forró fürdők számát, és ne időzzünk a kádban 15 percnél tovább. A víz inkább kellemesen meleg legyen, ne forró. A kádfürdők helyett inkább a gyors zuhanyozást ajánljuk.
 4. Meg kell válogatni, milyen szappant vagy tusfürdőt használunk. A természetes alapanyagú, semleges kémhatású, kímélő szappanok a legjobbak, amelyek nem távolítják el a bőr természetes zsír- és faggyútartalmát. Általában a gélek és folyékony szappanok kevésbé szárítanak, az antibakteriálisak pedig jobban. Próbálja ki a Plum Nature illat- és színezékmentes szappant, vagy a Plum Nature Hair and Body enyhe illatú, színezékmentes tusfürdőt. Ezek a termékek rendelkeznek a legmagasabb skandináv minőségi bizonyítvánnyal, nem szárítják, nem irritálják a bőrt.
 5. Ne dörzsöljük feleslegesen a száraz bőrfelületeket: a tisztálkodás utáni szárítkozáskor a tenyérrel simítsuk le a víz nagy részét, és a törülközővel dörzsölés nélkül itassuk fel a többit.
 6. Közvetlenül a mosdás után a szinte még nedves bőrre kell vigyünk fel hidratálókrémet, lehetőleg olyat, amely pótolja a bőr természetes vízmegkötő anyagait. A kiszáradásra leginkább hajlamos bőrterületek a lábon, a kézen, a könyökön és térden, az arcon és a nyakon vannak, ezeket mindenképpen be kell krémezni.
 7. A száraz, viszkető bőrt nem szabad vakarni, a körmeinket mindig vágjuk kicsire. Éjszakára akár könnyű kesztyűt is fel lehet húzni a viszkető kezekre.

Vélemény, hozzászólás?