Munkabiztonság Magyarországon - minden 5. embert ért már munkahelyi baleset!

Munkabiztonság Magyarországon - minden 5. embert ért már munkahelyi baleset!

A Plum Magyarország Kft.-nél a biztonságos és egészséges hazai munkahelyekért dolgozunk, nap mint nap. Megbízható higiéniai és elsősegély termékeink segítenek a munkahelyi balesetek és megbetegedések megelőzésében vagy azonnali ellátásában. De rájöttünk: csak úgy tudunk igazán segíteni, ha meg is ismerjük a hazai állapotokat, s megvizsgáljuk a munkabiztonság és higiénia helyzetét az egyes iparágakban.

A munkahelyi balesetek száma sajnos az elmúlt években emelkedett, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Miért? Amellett, hogy a dolgozóknak maradandó sérüléseket okozhat, egyes esetekben munkaképtelenséghez vezethet, a munkáltató számára is kiesést jelent. Természetesen az egyéni szempontok az elsődlegesek, viszont fontosnak tartjuk felhívni a munkáltatók figyelmét arra, hogy a megfelelő biztonsági óvintézkedések, a szükséges elsősegély felszerelés megléte nemcsak a dolgozók, hanem a cégek érdekét is szolgálja. A balesetek és munkahelyi fertőzések nagy része már a megfelelő termékek beszerzésével, rendszeres pótlásával, a munkavállalók edukálásával megelőzhető lenne.

Online kérdőívünkkel a hazai állapotokra kívántunk rávilágítani, és felhívni a munkavállalók, de elsősorban az őket foglalkoztató cégek figyelmét a munka közbeni veszélyekre.

—> Kutatásunk teljes anyaga letölthető PDF formátumban ide kattintva! Ebben a blogbejegyzésben a legfontosabb eredményeket foglaljuk össze.

Kérdőívünk kitöltése szigorúan anonim módon történt, így sem a kitöltők, sem a munkahelyük nevét nem kértük el, csupán arra kérdeztünk rá, hogy milyen ágazatban tevékenykednek. A felmérést összesen 724 fő töltötte ki, a legtöbben az aktívan kereső, 26-45 éves korosztályból kerültek ki. A kitöltők többsége (75,6%-a) nő, lakóhelyüket tekintve pedig a többség (61,2%) vidéki városokban él. A legtöbben irodai munkát végeznek, ám nagy arányban érkeztek kitöltők az egészségügy, vendéglátás és az ipar területéről is. A legtöbb válaszadó 10-25 emberrel dolgozik együtt, mindössze 14,4% dolgozik 100 főnél többet foglalkoztató cégnél.

Miért nem mindegy, hányan dolgozunk együtt? Minél több ember dolgozik egy légtérben, annál nagyobb jelentősége van a megfelelő higiéniai termékek és elsősegély felszerelések rendszeres pótlásának. Nagyobb gyárakban, üzemekben érdemes évente akár többször is bemutatni az elsősegély termékek használatát, esetleg készíteni róluk egy könnyen értelmezhető használati útmutatót, amit jól látható helyen kifüggeszthetünk.

ÉJSZAKÁZÁS? TÚLÓRÁK?

A megkérdezettek 19,1%-a dolgozik rendszeresen éjszakai műszakban – a statisztikák szerint pedig ilyenkor a leggyakoribbak a munkahelyi balesetek, így ott, ahol több műszakban dolgoznak a munkavállalók, mindenképp érdemes különös figyelmet fordítani a megfelelő edukálásra, az elsősegély termékek meglétére. A válaszadók csaknem egy harmada, 30,8%-a dolgozik egy munkanapon 8 óránál többet: ilyenkor könnyen lankadhat a figyelem, éjszakai műszakban pedig álmosság jelentkezhet, ami szintén növeli a balesetek kockázatát.

MINDEN 5. EMBERT ÉRT MÁR MUNKAHELYI BALESET!

A megkérdezettek több mint ötödét, 22,2%-át érte már munkahelyi baleset. A munkahelyi balesetek a vendéglátás és mezőgazdaság területén a leggyakoribbak, az itt dolgozók több mint felét naponta érik kisebb-nagyobb sérülések, az összes válaszadó 38,8%-át. 32,6% elmondása szerint viszont ezek a kisebb sérülések (horzsolások, vágások, zúzódások) gyakran kezeletlenek maradnak. Ez leginkább a kiskereskedelem, autóipar/szerelőműhelyek, vendéglátás, mezőgazdaság területén jellemző. Mindössze a megkérdezettek 36,3%-a állította azt, hogy van a munkahelyén elsősegély szoba, vagy olyan helyiség, ahol el lehet látni a sérüléseket.

Valószínűleg sokszor azért maradnak kezeletlenek ezek a kisebb, munka közbeni sérülések, mert a dolgozók úgy érzik, nincs rá idő, vagy nincsenek biztosítva számukra a megfelelő termékek. A válaszadók több mint fele, 54,3%-a állította, hogy egyes higiéniai és elsősegély termékeket magának kell megvennie, mert azt a munkahelye nem biztosítja. De miért nem szabad ezeket az apró sérüléseket félvállról venni? Természetesen előfordulhat, hogy egy seb, horzsolás magától gyógyul – de akár el is fertőződhet. Főleg olyan helyeken, ahol alapvető követelmény a magas szintű higiénia (élelmiszeripar, vendéglátás), a munka közbeni vágásokat, horzsolásokat azonnal kezelni kell.

 

hiánytermékek a hazai munkahelyeken

 

A MEGFELELŐ ELSŐSEGÉLY TERMÉKEKKEL NEM VESZTÜNK PÁR PERCNÉL TÖBBET!
  • QuickClean sebtisztító kendők: sebtisztító kendő dobozban, kisebb sebek, vágások, karcolások tisztításához. Minden kendő külön csomagolt, steril vízzel és klórhexidinnel van átitatva.
  • A ragtapasz sok esetben hiánytermék: 45,6% nyilatkozott úgy, hogy a munkahelyén nincs ragtapasz, pedig kellene lennie! A QuickFix ragtapaszokkal egy perc alatt kezelhetőek a kisebb sebek! Nem túlzás azt állítanunk, hogy a QuickFix megjelenése forradalmasította a ragtapaszadagolókat. Azelőtt minden adagolóból fentről kellett kivenni a ragtapaszokat apró sérülés esetén. A Plum nagy újítása az volt annak idején, hogy ezt az egészet újragondolta: az adagolót fejjel lefelé fordította. Miért? Apróságnak tűnik ugyan, viszont így sokkal egyszerűbben kihúzható a ragtapasz: akár fél kézzel is. Kényelmes, időtakarékos megoldás – nem kell a szükségesnél több időt tölteni a kezeléssel. A rendszer higiénikus, egyszerű és állandóan kéznél van. Csak ki kell húzni egy ragtapaszt, felragasztani, és máris folytatódhat a munka.
BALESET? MILYEN BALESET!?

Sajnos úgy tűnik, hazánkban az adminisztratív és/vagy anyagi terhek miatt még mindig a munkahelyi balesetek eltussolása jellemző a cégek részéről… A kérdőív végén (természetesen névtelenül) lehetőség volt személyes történetek megosztására is. Néhány válaszadónk egészen meghökkentő élményekkel lett gazdagabb egy-egy munkahelyi balesete után.

“Összecsuklott egy szék az egyik kollégám alatt és 8 napon túl gyógyuló sérülése lett. Eltussolták, hogy ne munkahelyi balesetnek minősüljön!”

“A munkatársamnak eltört a lába, mert fóliajavítás közben leesett. Nem orvoshoz vitték, hanem haza és kitették a ház előtt!”

MINDEN 7. EMBER KÉNYTELEN HIÁNYOS VÉDŐÖLTÖZETBEN DOLGOZNI!

A megkérdezettek 14,5%-ánál előfordult, hogy (részben, vagy teljesen) hiányos védőöltözetben kellett dolgoznia, mert azt a munkahely nem biztosította számukra. Két válaszadónk is arról számolt be, hogy olyan baleset érte a munkahelyén, ami munkavédelmi cipő biztosításával elkerülhető lett volna:

“A munkahelyemen ráesett egy raklap a lábamra, amitől eltört a nagylábujjam, de a főnökeim nem tartják munkahelyi balesetnek, mert szerintük nem megfelelő cipő volt rajtam. Munkavédelmi cipőt viszont nem biztosít a cég, és a betegállományomat sem fizették!

 

Kéztisztító hiány a hazai munkahelyeken

A HAZAI MUNKAHELYEK CSAKNEM FELÉNÉL NEM MEGFELELŐEK A HIGIÉNIAI FELTÉTELEK

A válaszadók csaknem fele, 42,7%-a nyilatkozott úgy, hogy munkahelyén nem biztosítottak a megfelelő kézhigiéniai, kézmosási feltételek. A válaszadók 44,6%-ának munkahelyén egyáltalán nincs papír kéztörlő, kézszárító (a válaszadók 20,3%-a hiánytermékként jelölte meg a kézszárítót), vagy nem kellően higiénikus a kéztörlésre használt törülköző. Az egyik, irodai munkát végző válaszadó elmondása szerint:

“A női mosdóban egyáltalán nincs meleg víz, sem szappan vagy kéztörlő, így folyamatosan papír zsebkendőt, kézfertőtlenítőt kell magunkkal hordani. Ráadásul a konyhában sincs bekötve a víz, így ebéd után kénytelenek vagyunk a mosdóban elmosogatni magunk után a tányérokat”

Tréfásnak tűnhet ennyit aggódni a kézmosási lehetőségek miatt, pedig sajnos nem az. A kézhigiénia minden területen fontos, de főleg ott, ahol sokan dolgoznak együtt, vagy emberekkel, élelmiszerrel kerülnek napi kapcsolatba. A különféle fertőzések nagy része már a megfelelő kézhigiéniával is megelőzhető lenne!

szemkimosó

CSAK KÉT SZEMÜNK VAN – VIGYÁZZUNK RÁJUK!

A válaszadók több mint fele, 52,3% munka közben kapcsolatba kerül általános tisztítószerekkel, vegyszerekkel, 16,7%-uk pedig maró hatású, savas, lúgos vegyszerekkel is. Azok közül, akik nap mint nap savval és lúggal dolgoznak, mindössze 12%-uk számára biztosít a munkahelyük szemkimosót, és 36%-nak munkavédelmi szemüveget.

Sokan nem értik, mi szükség van szemkimosóra a munkahelyen. Így sajnos nem is igazán foglalkoznak a dologgal, egészen addig, míg be nem következik a baj! A savak és lúgok okozta szemsérülésnek súlyos következményei is lehetnek, ha nem gondoskodunk időben a megfelelő elsősegélyről: a szem maradandó károsodást szenvedhet, de akár a látását is elveszítheti a szerencsétlenül járt dolgozó.

Az a tapasztalatunk, hogy sokan úgy gondolják, “velük úgysem történhet ilyen”, a szembalesetek pedig amúgy is olyan ritkák. Mi sem bizonyítja jobban ennek ellenkezőjét, mint az, hogy a kérdőív kitöltőinek 22,8%-át érte már szemsérülés a munkahelyén. Azoknál, akiket ért már ilyen, mindössze 11,7%-uknál volt szemkimosó biztosítva a munkahelyükön!

 

 TÖLTSE LE TANULMÁNYUNKAT IDE KATTINTVA!