Hogyan válasszunk ipari kéztisztítót?

Hogyan válasszunk ipari kéztisztítót?

A munkahelyi egészséghez a kézhigiénia, a bőrvédelem is hozzátartozik, mégis sokan félvállról veszik. Pedig a kéztisztítás és bőrápolás teljes hiánya, vagy a nem megfelelő termékek használata súlyos szövődményekhez is vezethet. Tudta például, hogy a három leggyakoribb munkahelyi megbetegedés között minden évben ott szerepelnek a bőrbetegségek is?* A folyamatos igénybevétel (vízbázisú anyagokkal, vegyszerekkel való érintkezés, napsugárzás) hosszú távon visszafordíthatatlan károsodást okozhat, ha nem gondoskodunk időben bőrünk védelméről.

Az már világos, hogy mindenképpen szükségünk van kéztisztítókra és védőkrémekre a munkahelyen. De hogyan válasszuk ki a megfelelőt? Mivel valószínűleg nap mint nap fogjuk használni ezt a terméket, nem érdemes elkapkodni a döntést. Hiszen ha nem elég hatékony, vagy túlságosan irritatív, akár rossz vége is lehet az egésznek!

4 szempont, amit tartson szem előtt, amikor kiválasztja ipari kéztisztítóját:

1. A SZENNYEZŐDÉS TÍPUSA

Az egyik legfontosabb tényező – ha nem A legfontosabb! Milyen jellegű munkát végzünk? Nem ugyanaz a kéztisztító kell egy asztalos műhelybe, mint egy takarítócég munkatársainak. Egyes esetekben a kéztisztító mellett munka előtti bőrvédő krémre, vagy kézfertőtlenítésre is szükség lehet.

Makacs, ragacsos anyagokkal dolgozik (például wax, enyv, ragasztó)? Esetleg zsíros, olajos szennyeződések érik a kezét (pl. autószerelőműhelye van)? Napközben többször éri víz, vagy vízbázisú anyag a bőrét? Netán vegyszerekkel is dolga van (pl. tisztítószerek, növényvédő és egyéb vegyszerek)? Vagy csak könnyebb szennyeződések érik a bőrét – például egyszerű por, piszok, mert mondjuk egy raktárban dolgozik? Nem ugyanazt a kéztisztítót kell választani a különböző esetekben. Egy dolog biztos: mindig a szennyeződés mértékének megfelelő, de a bőre számára legenyhébb kéztisztítót válassza. Például ne akarja a “sima” piszkot enyv eltávolítására használható kéztisztítóval leszedni – válasszon inkább egy könnyű kézmosót. A kevesebb néha több.

Víz, és vízbázisú tisztítószerek, gyakori kézmosás
Nedves munkahelyi környezetben dolgozik, vagy a nap folyamán huzamosabb ideig érintkezik a bőre vízzel, vízbázisú anyagokkal? Ide tartozhatnak a takarítócégek munkatársai, a fodrászok, sőt a vendéglátásban, egészségügyben dolgozók is (a gyakori kézmosás szárítja a kezet.) Ilyen esetekben gyengéd, bőrbarát, hirdatáló hatással is rendelkező kéztisztító használata javasolt, munka utáni bőrápolással kombinálva. Javasoljuk például a Nature bőr- és környezetbarát folyékony szappant, mely kíméletesen tisztítja a bőrt.

Nem vízbázisú szennyezőanyagok, pl. motorolaj, nem vízbázisú festékek
Szerelőknek, autószerelőknek, szobafestőknek, építkezésen dolgozóknak ajánljuk a Plulux kéztisztítót, mely kíméletesen, ám hatékonyan távolítja el a ragacsos szennyeződéseket is (dízel és hidraulika olaj, korom, cement). Dörzsanyaggal és visszazsírzó adalékkal segít a bőr optimális tisztításában.

Makacs, ragacsos szennyeződések (pl. szurok, lakk, ragasztóanyagok)
A burkolók, szerelők, festők baja is könnyen meggyűlhet a ragacsos szennyeződésekkel. Ilyen esetekben ajánljuk a Plulac speciális ipari kéztisztító pasztát, mely lakkok, gyanták, enyvek, festékek és egyéb ragacsos szennyeződések eltávolítására került kifejlesztésre. Száraz kézre alkalmazandó, majd az eltávolítandó anyag feloldása után egyszerűen letörölhető, vagy lemosható.

Könnyebb szennyeződések (por, piszok, forgács, stb.)
Asztalosműhelyekben vagy szabadban dolgozók, kertészeti munkát, vagy raktározási, szállítási feladatokat végzők gyakran találkozhatnak a nap során könnyebb szennyeződésekkel. Ilyenkor elég lehet egy általános jellegű kéztisztító is – például a Nature folyékony szappan. De a biztonság kedvéért kéznél tarthatjuk a PlumWipes tisztítókendőket is, melyekkel akár a munkaeszközöket is áttörölhetjük. A praktikus, perforált kendők gyorsan és hatékonyan tisztítanak, ugyanakkor az átitatófolyadékuk glicerint is tartalmaz, mely hidratálja a bőrt.

Mikor van szükség kézfertőtlenítésre is?
Az olyan szakmákban, mint az egészségügy, a gyermek- vagy idősgondozás, az élelmiszeripar és a vendéglátás, az egyszerű kéztisztítás mellett a kéz rendszeres fertőtlenítésére is szükség lehet. Szerezzünk be minél hamarabb megbízható kézfertőtlenítőt – a Plum kézfertőtlenítő például véd a vírusok, gombák és baktériumok ellen is. Adagolórendszerben érdemes elérhetővé tenni minden kolléga számára.

 

2. AZ ÖSSZETEVŐK

Mivel gyakran fog érintkezni a kéztisztítója a bőrével, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyen a benne lévő összetevőkkel is. Van-e benne irritatív anyag? Például az egészségre káros tartósítószerek (mondjuk különféle parabének), mesterséges színezék, vagy súlyosan irritáló, nem természetes illatanyagok. Higgye el, megéri az utánajárást. Hiába lesz tiszta a keze az erős tisztítószertől, ha rá két hónapra a benne lévő vegyszerek miatt ekcémás lesz. Ugye Ön sem szeretne mérget kenni a kezére?

Hol tud utánanézni az egyes összetevőknek? Minden kéztisztítónk biztonsági adatlapját megtalálja honlapunkon, az alábbi menüpontban. A magyar nyelvű adatlapokban a termékek összetevőinek listáját is elolvashatja. Itt pedig ellenőrizheti a Plum kéztisztítókban lévő anyagok egészségügyi kockázatát.

 

3. A KISZERELÉS

Ha egy egyszemélyes kis műhelye, vállalkozása van, akkor talán felesleges lesz megvennie az 5 literes kannás kiszerelést. Gazdaságosabb ugyan, viszont az is könnyen megeshet, hogy lejár a szavatossága, mielőtt a végére érne. Ugyanez fordítva is igaz: ha tízen-húszan, netán még többen dolgoznak egy munkaállomáson, és mindannyian ugyanazt a kéztisztítót használnák, a kisebb kiszerelésekkel nagyon rosszul fognak járni. Hamarabb elfogy, többször kell pótolni, ráadásul hosszú távon nem is éri meg.

A 4.2 literes kiszerelés a kéztiszítókból például 2000 kézmosásra elég – tehát egy személynek, még napi 2 kézmosással számolva is több mint 2 évre lehet elegendő. Egy 10 személyes munkaállomáson, napi egy alkalommal használva pedig szűk fél évig elég lehet. Érdemes ezt kiszámolni, mielőtt döntünk a kiszerelést illetően!

 

4. AZ ELHELYEZÉS

Hogyan fogja használni a kéztisztítót? Ha nem tubusos, tisztítókendős, vagy pumpás flakonos kiszerelést választott, akkor jó eséllyel szüksége lesz egy adagolórendszerre is. Igen ám, de adagolóból is rengeteg van. Mindig a kéztisztító kiszereléséhez méretben illeszkedő adagolót válasszon, ellenkező esetben a kéztisztító túlfolyhat, csöpöghet, ami veszteséget és minőségbeli romlást is okozhat. Fontos szempont, hogy könnyen fel tudja szerelni az adagolót (videós segítséget itt talál), vagy hogy az adagoló egyáltalán elférjen azon a helyen, amit kinézett neki. Amennyiben nagyon fontos, hogy ügyeljen a higiéniára (például élelmiszerekkel, vagy az egészségügyben dolgozik), válasszon elektromos adagolót. Így hozzá sem kell érnie kéztisztítás előtt az adagolóhoz – ez a leghigiénikusabb megoldás.

 

 

*Munkahelyi megbetegedések gyakorisága – vonatkozó forrás: https://oshwiki.eu/wiki/Work-related_skin_diseases