Nyári munkavédelmi tippek szabadban dolgozók számára

Nyári munkavédelmi tippek szabadban dolgozók számára

A nyár közeledtével összegyűjtöttük azokat a fontos munkavédelmi tippeket a szabadban dolgozók számára, melyeket érdemes betartani a biztonságos munkavégzés érdekében. Ha nem készülünk fel megfelelően a nyári hőségre és a káros napsugárzásra, annak akár súlyos következményei is lehetnek. De már egy egyszerű, szédüléses rosszullét is hátráltathatja a munkavégzést.

Fontos, hogy fel tudjuk ismerni a hőség következtében kialakult rosszullét (például a napszúrás) tüneteit, nemcsak magunkon, hanem a kollégáinkon is.

  • Hőguta: olyankor jelentkezik, amikor a testünk belső hőmérséklete felborul, a szervezetünk nem tudja azt szabályozni. A tünetek közé tartozik a zavartság, ájulás, görcsök, túlzott izzadás és a nagyon magas testhőmérséklet, esetenként rohamok. Ha egyik munkatársunk ilyen tüneteket mutat, azonnal hívjunk hozzá mentőt. Mialatt a segítségre várunk, vigyük őt hűvös helyre, és ha eszméleténél van, itassuk vízzel, borogassuk hideg vizes ruhával.
  • Hőség okozta kimerültség: olyankor következik be, amikor a szervezet túl sok vizet és sót veszít az izzadás következtében. A tünetek közé tartozik az átlagosnál nagyobb mértékű izzadás, fejfájás, émelygés vagy hányás, szédülés, hirtelen jött gyengeség, szomjúság, gyors szívverés, valamint a hideg, nyirkos tapintású bőr. Ilyenkor a dolgozót árnyékos, hűvös területre kell kísérni, valamint biztosítani a folyamatos folyadékpótlást. Ha van rá lehetőség, jeges vagy hideg borogatást is használjunk. Ha egy órán belül nem javulnak a tünetek, mindenképpen forduljunk orvoshoz!
  • Hőség okozta görcsök: a verejtékezés során a testünk folyadékot veszít, ez pedig fájdalmas izomgörcsöket okozhat, jellemzően a hasi területen és a végtagokban. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk szabadban történő munka során, akkor pihenjünk egy ideig árnyékos, hűvös helyen, igyunk vizet, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. Ha nem szűnnek meg a görcsök, forduljunk orvoshoz.
  • Hőség okozta kiütések: általában a nyakon, illetve a mellkas felső részén jelentkező apró, piros kiütések. Ilyenkor hűvös, ám nem nyirkos, hanem inkább száraz levegőjű, jól szellőző területen pihenjünk egy keveset. Az érzékeny bőrfelületet szárazon kell tartani.

 

6 jó tanács a szabadban dolgozóknak

  1. Igyunk elég vizet! Ha a szervezetünk megfelelően hidratált, akkor jóval könnyebben meg tudjuk tartani a normál testhőmérsékletünket még a forró nyári napokon is. A munka jellegétől, a külső hőmérséklettől és a testtömegünktől függően akár napi 3-4 liter folyadékot is ajánlott ilyenkor fogyasztani. Nagyrészt víz formájában, de időnként hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsleveket, friss, lédús gyümölcsöket (pl. görögdinnyét) is választhatunk, ezek is segítik a folyadékpótlást. De vigyázzunk a túl magas cukortartalmú ételekkel és italokkal, valamint kerüljük a túlzott koffeinbevitelt.
  2. Ha van rá lehetőség, olyankor dolgozzunk, amikor nem tűz annyira a nap. A munkáltatónak is célszerű úgy megállapítani a munkavégzés rendjét, hogy a déli órákban lehetőleg hűvösebb/árnyékosabb helyen, vagy beltérben történjen a munkavégzés, s a nehezebb fizikai munkát a kora reggeli, délelőtti órákra időzítsük.
  3. Rendszeresen tartsunk pihenőt. A nyári időszakban, főleg akkor, amikor hőségriadó van érvényben, a rendszeres munkaközi szünet elengedhetetlen a munkavállalók egészségének megőrzéséhez. A balesetek, rosszullétek megelőzése érdekében ezek a szünetek legyenek rendszeresek és kötelezőek. A dolgozók ilyenkor egy légkondicionált, vagy hűvös/árnyékos helyen pihenjenek egy keveset, mielőtt folytatják a munkát.
  4. Okosan válasszuk meg a munkaruhánkat! A túlságosan szűk, nem légáteresztő anyagú, sötét ruhák viselése nem teszi lehetővé a megfelelő testhőmérséklet megőrzését. A nyári hónapokban viseljünk laza, pamutból készült, világosabb színű ruhákat.
  5. Legyünk felkészültek! Fontos tisztában lennünk a hőség okozta rosszullétek tüneteivel, ismerjük fel azokat magunkon és kollégáinkon is.
  6. Fontos a megfelelő fényvédelem is! Ha a szabadban dolgozunk, viseljünk megfelelő sapkát, valamint napszemüveget, és munkavégzés kezdete előtt mindig használjunk magas faktorszámú (legalább 30-as) fényvédő krémet.

 

Hogyan válasszunk fényvédő krémet?

Fontos, hogy ismerjük bőrünk érzékenységét – ez alapján válasszuk ki a megfelelő faktorszámot. A 15-ös faktor közepes védelmet nyújt és normál, vagy sötétebb bőrtípushoz ajánlott. A világos, vagy érzékeny bőrtípushoz, illetve a napon huzamosabb ideig történő tartózkodáshoz (pl. munkavégzéshez) a nagyobb védelmet nyújtó 30-as faktort javasoljuk.

Hogyan használjuk a fényvédő krémet?

A teljes testre (például napozás, fürdőzés alkalmával) egy tenyérnyi mennyiség szükséges. Ha csak a karunkra, arcunkra használjuk, kevesebb mennyiség is elegendő lehet. Legalább 20 perccel azelőtt alkalmazzuk, hogy a napra mennénk: idő kell ahhoz, hogy a krém kifejtse a hatását. A fényvédő hatás pár órán keresztül tart, ezért többször kenjük bőrünket napközben!